AV-Connection Logo
Outlet, restsalg og demovarer hos AV-Connection
Produkt nyheder hos AV-Connection
VI SAMLER PÅ GLADE KUNDER

HDMI - High-Definition Multimedia Interface

Af Ronni Søby, AV-Connection A/S

HDMI introduktion og generelt beskrivelse

HDMI logo, High-Definition Multimedia InterfaceHDMI er den nye fælles standard som benyttes i alle nyere audio/video apparater. HDMI standarden er resultatet af en bred sammenslutning af de store elektronik producenter i verden og har derfor vundet indpas i alle nye apparater og erstatter de traditioneller audio og video kabler/tilslutninger. For tilslutning af AV komponenter er HDMI forbindelsen oftest at foretrække frem for både Component video (Y-Cb-Cr) og Scart (RGBs), men er specielt bedre end S-Video og Composite video forbindelser.

HDMI fordele - Alt i et kabel:
Der er mange fordele ved HDMI forbindelser, en af de vigtigste muligheden for afvikling af High-definition (HD) materiale i en ren digital forbindelse. Film indspillet og lagret i HD kvalitet, så som film på Blu-ray discs, har en opløsning på op til 1920x1080 pixels, mod alm. DVD film som kun har en opløsning på 720x576 pixels; dvs. næste 4 gange så høj detaljegrad. Kun Component video understøtter op til denne opløsning, dog stadig kun interlaced og stadig som et analogt video signal, hvor HDMI klarer den samme opløsning progressivt. Ved at kunne overføre materialet i den digitale form hele vejen fra medie til afspiller til TV, undgåes en konvertering fra det oprindelige lagrede digtale format til et analog signal, som gennem f.eks. Scart og Component video, for så at konvertere det tilbage til digital fom igen, så det kan vises det på f.eks. en fladskærm.

HDMI Kabler og stikAf andre fordele kan næves mulighed for fælles kontrol af apparater, dvs. betjene skjulte apparter som er forbundet med et TV via kablet og fælles standarder. På den måde vil det være muligt f.eks. digitale TV modtager-boxe væk i et skab og stadig styre boxen via TV'ets fjernbetjening.

Lyden transmiteres også i digital form via HDMI og kan benyttes helt op til 8 kanaler lydstandarder, som Dolby True HD, DTS HD, osv. Muligheden for at overføre både billed og lyd gennem samme HDMI kabel, giver det naturligvis en meget simpel installation. Rent teknisk er der ikke nogen separate ledere til lyden i HDMI, som normalt kendes ved at føre en billede- og lyd forbindelse separat, da de transmiteres digitalt sammen med video signalerne i HDMI kablet; lyden og billedet multiplexes sammen. Af denne grund kan lyden ikke umiddelbart deles ud fra HDMI stikket, f.eks. i forbindelse med et billede fra en kilde med DVI stik og digital lyd (koax/toslink), til dette formål kan der dog fåes konvertere, men dette er ofte en dyr løsning, da det kræver en elektronisk løsning. DVI + Audio til HDMI konvertere til disse formål kan findes her.

HDMI kopibeskyttelse - HDCP:
En hage ved HDMI standarden er dog den digitale rettighedssikring i form af kopibeskyttelse, også kaldet HDCP protokollen. Således kan du kun benytte HDMI forbindelser til at afvikle digitalt indhold, samt optage egne og ubeskyttet materiale, f.eks. film optaget med et videokamera. HDCP protokollen var en nødvendighed for at film-industrien ville bakke op omkring HDMI standarden for at undgå digital kopiering.


HDMI versioner

HDMI standarden er under løbende udvikling og udviddes hele tiden, disse udviddelser er foreløbig rent software-mæssigt, dvs. stik standarden forbliver  uændret. På den måde får man blot flere og flere muligheder med apparater der har nyere version af HDMI kredsløb, og derved også får man mere ud af sit udstyr og ikke mindst HDMI kabler med tiden.

HDMI 1.0 (December 2002):
- HDMI standarden understøtter digitale audio/video forbindelser med en maksimum bitrate på 4.9 Gbit/s og supporterer op til 165 Mpixel/s HD video i op til 1080p ved 60 Hz eller UXGA (1920x1200), samt 8-kanals ukomprimeret 192 kHz/24-bit lyd.
HDMI 1.1 (Maj 2004):
- Tilføjet support for DVD audio, et format i stil med Super Audio CD (SACD), men ej af forveksle med Audio DVD'er, altså koncerter osv.
HDMI 1.2 (August 2005):
- Tilføjet support for 1-bit audio, som bruges ved Super Audio CD i op til 8 kanals lyd.
- HDMI support til PC'ere, hvor standarden understøtter RGB farver, men har stadig support for Component farver.
- Tilføjet krav til HDMI 1.2 skærme kan understøtte signaler fra lavvolts kilder.
HDMI 1.3 (Juni 2006):
- HDMI båndbredden skrues op til 340 Mhz (10.2 Gbit/sec).
- Mulighed for at benytte op til 48 bit farver (DeepColor), mod de alm. 24 bit farver.
- Automatisk lyd synkronisering (Audio lip-sync).
- Fuld support for tabsfrit komprimeret Dolby True HD, DTS-HD Master audio signaler til decodning via tilsluttet AV receiver (Bitstream overførsel). Hvis signalet er ukomprimeret er det supporteret fra version 1.0 (PCM overførsel).
- HDMI stiktype C udviklet, også kaldet HDMI-mini, til brug i f.eks. video camera'er osv, hvor den fysiske stikstørrelse er et problem.
HDMI 1.3a/b (November 2006/Oktober 2007):
- Tekniske rettelser og forbedringer til HDMI 1.3
- Tilføjelse af flere kontrolfunktioner til kommunikation mellem forskellige apparater
HDMI 1.4 (Maj 2009):
- HDMI båndbredden forbliver på maksimalt 340 MHz og bitraten på 10.2 Gbps
- 3D kompatibilitet indføres (visse apparater med HDMI 1.3 kan også gøre 3D kompatible)
- Returlyd kanal tilføjes i protokollen, dvs. TV lyd kan køre retur til forstærker via samme kabel som billedet leveres til TV'et med.
- Netværkskanal tilføjes, således man ikke skal have netværkskabler til alle apparater i fremtiden. Dette kræver nye HDMI kabler med ekstra ledere.
- Mulighed for 4k x 2x opløsning, dvs. 3840×2160p til f.eks. digitale biografer

HDMI kompatibillitet:
HDMI standarden er bagud-kompatibel med DVI-D (digital) eller DVI-I (digital + analog), da HDMI og DVI indeholder samme metode til overførsel af billede signaler. Ved at koble HDMI og DVI sammen opnåes fuldt ud den samme digitale biledkvalitet som ved rene HDMI forbindelser, men lyden overføres ikke, da den ikke er understøttet i DVI. Der er dog mulighed for at modulere lyden med ind over HDMI kablet via forskellige aktive konvertere, HDMI konvertere kan findes her.


HDMI kabler, stik og kvalitet

For at kunne overføre et perfekt signal med et HDMI kabel spiller datamængden (opløsning, farvedybde mv.), længden på kablet og støjforhold en væsentlig rolle i forhold til at vælge den rigtige kvalitet kabel. Mængden af data er defineret af opløsningen, farvedybden og frekvensen på materialet der skal overføres.

Billedopløsningen på HDMI overførsler starter ved alm. Standard Definition opløsning på 576i/480i dvs. 720x576 (PAL) eller 720x480 (NTSC) pixels interlaced, hvilket svarer til alm. DVD opløsning, og går foreløbig op til High Definition også kaldet Fuld HD eller 1080p, dvs. 1920x1080 pixels progressivt. Ved at overføre et Fuld HD signal gennem HDMI kablet, som bla. findes på Blu-ray film, kræves væsentlig højere bitrate end den alm. DVD opløsning. Det stiller derfor højere krav til kablerne for at opretholde fuldt signal uden tab over afstand ved højere opløsning. Det samme gør sig gældende hvis farvedybden øges, som hvis man har apparater der understøtter DeepColor, som benytter 48 bit farver i stedet for de alm. 24 bit, da datamængden fordobles.

Flad HDMI KabelAlle HDMI kabler kan i princippet bruges til alle opløsninger uanset deres certificering/godkendelse, men ikke alle HDMI kabler er fremstillet i en kvalitet, der gør at de kan bære signalet uden at der kommer støj på billedet. Fejl ses i øvrigt oftest ses som prikker i billedet eller blot sort skærm og gør at signalet er ubrugeligt i praksis. Af disse årsager nævner vi i produktbeskrivelserne for kablerne på websiden hvilke opløsninger vi anbefaler de maksimalt benyttes til. Disse anbefalinger og bedømmelser er basseret på producents godkendelser og tests, egne erfarringer og ikke mindst tilbagemeldinger fra vores kunder.

HDMI stiktyper og kabler:
Der findes på nuværende tidspunkt 3 forskellige HDMI stik standarder, hvor af kun de 2 er i commercielt brug. Det traditionelle HDMI stik benyttes til langt de fleste apparater er HDMI A-typen, hvor det nye HDMI C-typer eller MDMI-mini stik benyttes til apparater hvor pladsen er sparsom, som på f.eks. video cameraer.

  • HDMI A standard: HDMI Single-Link er den almindelig HDMI forbindelse og kan overføre op til 1080p.
  • HDMI B standard: HDMI Dual-Link er beregnet til ekstrahøje opløsninger og ikke tilgælgelig endnu.
  • HDMI C standard: HDMI-mini kabler benyttes typisk til HD videocameraer.
HDMI stik og benforbindelser:
  HDMI A / C - 19 benforbindelser HDMI B - 29 benforbindelser
Ben 1 TMDS Data2+ TMDS Data2+
Ben 2 TMDS Data2 Shield TMDS Data2 Shield
Ben 3 TMDS Data2– TMDS Data2–
Ben 4 TMDS Data1+ TMDS Data1+
Ben 5 TMDS Data1 Shield TMDS Data1 Shield
Ben 6 TMDS Data1– TMDS Data1–
Ben 7 TMDS Data0+ TMDS Data0+
Ben 8 TMDS Data0 Shield TMDS Data0 Shield
Ben 9 TMDS Data0– TMDS Data0–
Ben 10 TMDS Clock+ TMDS Clock+
Ben 11 TMDS Clock Shield TMDS Clock Shield
Ben 12 TMDS Clock– TMDS Clock–
Ben 13 CEC TMDS Data5–
Ben 14 Reserved (N.C. on device) TMDS Data5+
Ben 15 SCL TMDS Data5 Shield
Ben 16 SDA TMDS Data4–
Ben 17 DDC/CEC Ground TMDS Data4+
Ben 18 +5 V Power (max 50 mA) TMDS Data4 Shield
Ben 19 Hot Plug Detect TMDS Data3–
Ben 20   TMDS Data3+
Ben 21   TMDS Data3 Shield
Ben 22   CEC
Ben 23   Reserved (N.C. on device)
Ben 24   Reserved (N.C. on device)
Ben 25   SCL
Ben 26   SDA
Ben 27   DDC/CEC Ground
Ben 28   +5 V Power (max 50 mA)
Ben 29   Hot Plug Detect
 

Typisk leder-konstruktion i HDMI kabelHDMI A og C HDMI stikkene består af 3 TDMS signalpar + 1 Clock signalpar, samt kontrolledere, inkl. forsyning. For HDMI B stik er specifikationen udvidet med yderligere 3 TMDS signalpar for at kunne komme op på høj nok båndbredde til at kunne rumme de endnu høje opløsninger end vi kender til. HDMI B er noget der i første omgang vil blive brugt til professionelle marked, f.eks. til hospitaler hvor man benytter ultra høje opløsninger til røngten billeder osv., men vil også være aktuelt til kæmpe-skærme der skal have en høj løsning, digitale biografer osv.

Det er muligt at forbinde HDMI A kilder til HDMI C modtagerudstyr, men ikke omvendt, da opøsningen jo kan være størst på HDMI C udstyr.

HDMI forbindelserne indeholder alle nogle kontrolsignaler og de vigtigste er DDC og CEC forbindelserne:

  • DCC - Display Data Channel: Denne forbindelse bruges af afsender-apparatet (f.eks. Blu-ray afspiller) til at finder ud af hvad modtager-apparatet (f.eks. TV) har af konfiguration og specifikationer, begrænsninger i opløsning osv. Dette gøres ved at læse E-EDID (Enhanced Extended Display Identification Data) informationerne fra modtager-apparatet via I2C bus-standarden.
  • CEC - Consumer Electronics Control Channel: Denne forbindelse kan bruges til at sende kontrolsignaler videre efter brugerens ønsker, f.eks. til at styre apparater der er forbundet med hinanden via HDMI, så man kan nøjes med een fjernbetjening. Disse signaler opfylder en AV link protokol standard, som er basseret på en 1-ledes bi-directional seriel bus.

HDMI er kompatibel med DVI, dog kun DVI-D og uden lyd, da DVI standarden ikke understøtter digital lyd som HDMI gør. DVI-D Single link er således naturligvis kompatibel med HDMI single-link og DVI-D dual link med HDMI dual-link; og på samme måde som ovenstående med at kombinere de forskellige link standarder.


Føring af HDMI kabler i tomrør/elektrikkerrør/flexrør:

HDMI stik fås foreløbig stadig kun i støbte udgaver, dvs. de ikke kan skilles ad og loddes manuelt. Dette er primært fordi stikkene og benforbindelserne er så små at de ikke er til at lodde manuelt, men kun maskinloddes og samles. Dette giver et problem ved træk af HDMI kabler i alm. flexrør, da stikket er for stort til at gå igennem de alm. 15/18 mm. elektriker-rør. Den åbenlyse løsning på dette problem er naturligvis at man ALTID bør få trukket minimum de røde 40 mm. flexrør i en husinstallation til AV-installationer.
Ofte opdager man dette for sent og vi har foreløbig kun 2 løsninger på kabeltræk gennem alm. tynde tomrør.
  1. Benytte en optisk løsning med 4 optiske ledere, samt et alm. UTP netværkskabel og samle det med aktive HDMI eller DVI transievere. Denne form benyttes også som løsning ved træk over lange afstande hvor alm. kobberkabler kommer til kort (over 15 meter). Disse optiske HDMI transiever kabelløsninger kan findes her.
  2. Den anden løsning kræver lidt lodde-erfarring, men er absolut funktionel og betalelig. Ved at benytte et HDMI-DVI kabel fra Supra, som er monteret med DVI-D stik som kan skilles ad og loddes på igen, kan man trække et sådant kabel sammen med en DVI til HDMI adaptor få en ren HDMI kabel, som er fuldt ud kompatibel med et rent HDMI-HDMI kabel. Lyden kommer også med, da den ligger i de digitale video signaler, også selv om DVI standarden i sig selv ikke understøtter lyd. Et diagram til DVI-D stikket fra Supra med farvekoder kan findes her.
  3. Der er nu også kommet en ny kabelløsning fra Supra med mindre HDMI stik, som kan skrues af. Dette kabel kan trækkes lettere gennem rør og huller, men kræver dog rør på minimum 20 mm. uden for store bøjninger, dvs. disse kan stadig ikke trækkes i alm. elektrikker-flexrør.

Læs mere om HDMI standarden på HDMI.dk og Wikipedia (engelsk)

KUNDESERVICE
WEBSHOP INFO
• Buy & Try
• Prismatch
• Log ind
AKTUELT
• Nyhedsbrev
BUTIKKER
• Odense
• Webshop
• Udlejning
E-mærket Trustwave - Trusted Commerce Postnord GLS DHL
MobilePayDankortMasterCardVISA
ALLE PRISER ER INKL. 25% MOMS
AV-Connection A/S  •  CVR nr.: DK27907547  •  Kærvej 71-73  •  6400 Sønderborg  •  Danmark  •  Tlf. 7442 1078  •  E-mail: [email protected]
arrow_upward shopping_basket