AV-Connection Logo
Outlet, restsalg og demovarer hos AV-Connection
Produkt nyheder hos AV-Connection
VI SAMLER PÅ GLADE KUNDER

DVI - Digital Visual Interface

Af Ronni Søby, AV-Connection A/S

DVI introduktion og historie

DVIDVI standarden er en af de mest brugte digitale forbindelses metoder til sammenkobling af computere og monitorer eller Projektorere. Dog er der en del forvirring omkring denne signal form, da der findes flere typer DVI stik. Det vil vi med denne artikkel forsøge at råde bod på.

I 1998 blev Digital Display Working Group (DDWG, https://www.ddwg.org) sammensat for at udforme en standardiseret forbindelses form til overførsel af digital video mellem PC og monitor. DVI 1.0 specifikationen blev udgivet i April 1999. Designet til at overføre ukomprimeret real-time digital video. DVI supporterer PC grafik opløsninger op til 2048x1536 (4:3 format) og HDTV opløsninger op til på 720p og 1080i, begge HDTV opløsninger over alm. SingleLink kabler. For nylig er DVI begyndt at bliver mere og mere brugt til elektronik apparater, som f.eks. digital video forbindelser fra DVD afspillere til Plasma TV eller projektorer. 

DVI supporterer VESA's Extended Display Identification Data (EDID) standard, Display Data Channel (DDC) standard, og Monitor Timing Specification (DMT).


DVI - Analog og Digital

DVI standarden er delt op i en type stik til digitale forbindelser (DVI-D) og en til både analoge og digitale forbindelser (DVI-I). Den rene digitale DVI-D benyttes hvis to digitale apparater kobles sammen, så som et grafikkort til en fladskærm. Den analoge og digitale DVI-I type er beregnet til at være bagud-kompatibel med f.eks. den almindelige RGB-5 (normalt i form af HD15 eller 5x BNC stik) og samtidig kunne bruges til digitale forbindelser.

Forbindelsen af DVI-I ind/ud-gange kan både ske med DVI-I kabler og DVI-D kabler; sidstnævnte kan naturligivs stadig kun overføre et rent digitalt signal, men på den anden side ville det også være lidt tåbeligt at koble 2 DVI apparater sammen med et analog DVI kabel. Af samme grund er de mest almindelige kabler monteret med nedenstående stik og forbindelser:

DVI-D Digital DVI-D
DVI-D stik Denne kabeltype kan findes her DVI-D stik
DVI-I Analog HD-15
DVI-I stik Denne kabeltype kan findes her HD-15 VGA/XGA stik

Det er vigtigt at slå fast at DVI-I kabler ikke passer direkte i en DVI-D indgang, da der er 4 ben for meget og den brede pin i siden er 2 mm. bredere i et DVI-I stik end i et DVI-D. Til gengæld kan DVI-D kabler naturligvis fint tilsluttes en DVI-I indgang.

DVI schematic

DVI Single- og Dual Link

Ud over de 2 DVI typer er der ydermere et begreb som Single Link og Dual Link at tage hensyn til. Link typen er kun noget der bliver brugt i forbindelse med den rene digital overførsel og afgører udelukkende hvilken hastighed kablet/apparatet kan overfører signalerne med og derved hvilken max. opløsning der kan benyttes. Single Link er udstyret med forbindelse til 1x TMDS (Transition Minimized Differential Signaling) forbindelse og Dual Link er til 2x TMDS forbindelser. Single- og Dual Link udtrykket kan dog også benyttes om DVI-I stik, da DVI-I jo som nævnt er til både analoge og digitale signaler.

  TMDS Hastighed Max. Opløsning DVI-D (Digital) DVI-I (Analog + Digital)
Single Link 1.65 Gbps ved 10-bit, 165 mhz 1920 x 1080, 60 Hz DVI-D Signle-Link stik DVI-I Dual-Link stik
Dual Link 2.00 Gbps ved 10-bit, 165 mhz 2048 x 1536, 100 Hz DVI-D Dual-Link stik DVI-I Dual-Link stik
Sokler     DVI-D Sokkel DVI-I Sokkel

DVI kabel længder

DVI kabler er desvære begrænset til forholdsvise korte kabeltræk, da standarden kun er tiltænkt til maximalt 5 meter. Det er jo normalt ikke noget problem når en fladskærm skal kobles til en computer, men når der skal kobles projektor til computeren eller DVD afspilleren, så er 5 meter som regel alt for kort; specielt ved loftmonterede projektor installationer. Ved at benytte standard DVI kabler af kan man dog sagtens trække det til 7-8 meter (f.eks. med forlænger kabler), men hvis man skal op til 10 og 15 meter er det nødvendigt med en ordentlig kabelkvalitet, hvis at man kan få success med forbindelsen. Det kommer også lidt an på hvilket udstyr man kobler sammen, så det bliver man nødt til at afprøve de konkrete apparater. Hvis ikke det fungerer vil man enten opleve sort skærm, billede udfald (drop-outs) eller flimmer. Det er naturligvis værre jo højere opløsning man benytter.

Ved lange kabeltræk er det ofte en god ide at vælge SingleLink kabler, da der er færre ledere og derfor plads til kraftere ledere, hvilket bedre kan håndtere de lange strækninger uden tab. Da Single-Link kabler kan klare den højeste HDTV standard er der derfor ikke noget tabt ved at benytte et Sing-Link kabel frem for et Dual-Link til HDTV video-overførsler.


Andre DVI stik typer og standarder

M1-D / P&E / EVC Udover de standard DVI stik findes der også nogle få specielle typer som er kommet til i tidernes løb. Det gælder bla. en type ved navn P&V, EVC eller M1-D, som benyttes primært på data projektorer. Typen ligner en normal DVI-I / DVI-D, men er bredere i form af 2 ekstra lodrette benrækker; ialt 6 ben. Denne type kan nemlig ud over analog og digitale signaler også modtage USB signal; med formål at give færre kabeltræk. Dog er kablerne dyere og ikke så lette at skaffe, derfor benytter man normalt en adaptor til normal DVI, så man kan benytte standard kabler. En M1 - DVI adaptor kan findes her.

Denne stiktype er bla. brugt i visse Infocus og Davis projektorer.

KUNDESERVICE
WEBSHOP INFO
• Buy & Try
• Prismatch
• Log ind
AKTUELT
• Nyhedsbrev
BUTIKKER
• Odense
• Webshop
• Udlejning
E-mærket Trustwave - Trusted Commerce Postnord GLS DHL
MobilePayDankortVISAVISA electronMastercardMaestroViabill
ALLE PRISER ER INKL. 25% MOMS
AV-Connection A/S  •  CVR nr.: DK27907547  •  Kærvej 71-73  •  6400 Sønderborg  •  Danmark  •  Tlf. 7442 1078  •  E-mail: [email protected]
arrow_upward shopping_basket