Billedeformat aspektet (aspect ratio) er det forholds-format, som angiver forskellen mellem bredden og højden på et billede, hvilket også anvendes om Tv og projektorere eller film, serie og TV udsendelser. Det meste udbrede format er i dag 16:9 billedeformatet, som også kan angives som 1,78:1. Dvs. hvis et TV billede er 96 cm. i bredden, vil højden være 54 cm., hvis det er et 16:9 TV (Højden = Bredden / 16 x 9). Før i tiden (indtil i sidst i 90erne) var standard TV apparater altid i 4:3 formatet (1,33:1), hvilket også afspejlede sig i at TV udsendelser og serier blev optaget eller produceret i 4:3 format.
De fleste biograffilm er siden 1950/60erne optaget i det ekstra brede 21:9 format (2,35:1), som også i daglig tale kaldes for CinemaScope; hvilket egentlig blot er navnet for den anamorfiske linse, der blev udvilket til bredformat optagelse. Det relativt brede format er specielt smart i biografer, da billedet skal være stort som muligt, og højden er ofte den største begrænsning. Den samme udfordring kan man også let komme ud for i hjemmebiografer, dog ofte pga. pladsen til højttalere og/eller anlæg under lærredet.
Grunden til at TV og projektorer ofte er i 16:9 formatet, er at formatet er valgt som bedste kompromis i mellem det gamle 4:3 TV format og biografernes 21:9 format, da det enten kun giver small striber i top og bund ved 21:9 eller i siderne på 4:3 udsendelser. De fleste TV udsendelser og mange Europæriske film produceres nu i 16:9 formatet, da det efterhånden er det mest udbredte.
|